Prečkanje reke - bonus

Prečkanje reke

Prečkanje reke je zvrst ugank, kjer mora nekaj oseb in morebiti še nekaj predmetov prečkati reko ali neko drugo oviro. Pri tem morajo upoštevati nekaj omejitev, npr. majhen čoln, nezdružljivost določenih predmetov (volk in koza) ali oseb (tat in otrok). Marsikatera od ugank je izjemno starodavna (tudi tisoč let) in odraža kulturo tistega časa, posledično je lahko vsebinsko sporna, zato je ob njihovem reševanju morda bolje odmisliti morebitne pomisleke.

Volk, koza in zelje

Tipičen predstavnik te zvrsti ugank in ena najbolj znanih je uganka o volku, kozi in zelju.

Mož je na tržnici nakupil volka, kozo in zelje. Na poti domov mora prečkati reko, vendar ima na razpolago le majhen čoln, ki lahko nosi le njega in še eno od nakupljenih stvari. Poleg tega brez moževe prisotnosti koza ne sme biti skupaj z volkom, ker bi jo sicer volk požrl in zelje ne smet biti (brez moža) v bližini koze, ker bi se ga sicer koza pomalicala. Kako lahko mož vse brez neprijetnih pripetljajev prepelje na drugo stran reke?

Namig: najkrajša rešitev ima sedem prečkanj.

Lisica, gos in vreča fižola

Ena izmed mnogih različic uganke o volku, kozi in zelju. Izhaja iz devetega stoletja.

Pred davnimi časi je kmet na tržnici nakupil lisico, gos in vrečo fižola. Na poti domov je prišel do reke in najel čoln, ki lahko nosi le njega in še eno izmed nakupljenih stvari. Poleg tega mora kmeti pri prečkanju upoštevati še naslednje. Brez njegove prisotnosti bi lisica pojedla gos in gos pa bi pojedla fižol. Kako lahko kmet vse skupaj spravi na drugo stran reke?

Misionarji in kanibali

Trije misionarji in trije požrešni kanibali želijo prečkati reko s čolnom, ki lahko nosi le dva človeka. Pri tem na nobeni strani reke kanibali ne smejo številčno prekašati misionarjev, sicer bi kanibali pohrustali misionarje.

Namig: najkrajša rešitev ima enajst prečkanj.

Ljudje in opice

Trije ljudje, ena velika opica in dve mali opici želijo prečkati reko. Na voljo imajo majhen čoln za dva, katerega lahko upravljajo le ljudje in velika opica. Pri tem pa število ljudi na katerikoli strani reke ne sme biti manjše številu opic, sicer opice lahko napadejo ljudi. Kako lahko vsi varno prečkajo reko?

Družina, policaj in tat

Oče in dva sinova, mama in dve hčerki, tat in policaj so na poti v sosednje mesto naleteli na široko reko, ki jo morajo prečkati. V bližini so našli majhen čoln, ki pa je žal premajhen za vse, saj je v njem prostora za kvečjemu dve osebi. Čoln lahko upravljajo le policaj, oče in mama. Oče ne sme biti v prisotnosti hčer, če ni prisotna tudi mama. Mama ne sme biti v prisotnosti sinov, če ni prisoten tudi oče. Tat ne sme biti s katerimkoli članom družine, če ni prisoten tudi policaj.

Neveste in ljubosumni ženini

Tri čudovite neveste in njiihovi izjemno ljubosumni ženini želijo prečkati reko s čolnom za dva. V izogib kočljivim situacijam, je potrebno prečakanja izvesti tako, da nobena ženska ni hkrati skupaj z moškim, da bi poleg ne bil tudi njen ženin.

Vojaki in dečka

Trije vojaki želijo prečkati reko. Dva dečka jim pri tem pomagata. Imajo majhen čoln, ki lahko hkrati nosi kvečjemu enega vojaka ali dva dečka. Kako lahko vsi trije vojaki pridejo na drugo stran?

Družinske težave

Oče, mama, sin in hčerka se vračajo iz čudovitega izleta. Na poti domov morajo prečkati reko. Na srečo pri reki živi čolnar, ki jim lahko pomaga s svojim majhnim čolničkom, ki lahko hkrati nosi največ eno odraslo osebo ali dva otroka. Kako lahko družina prečka reko in čolnarju vrne čoln?

Reka z otočkom

Kaj se v zgornjih izzivih, če je na sredi reke še otok, namenjen začasnemu pristanku. Včasih je število prečkanj lahko manjše in včasih ne.

Družinsko prečkanje tunela

Družina želi prečkati temačen tunel. Oče ga lahko prečka v eni minuti, mama v dveh minutah, sin v štirih minutah in hči v petih minutah. Tunel je ozek, zato lahko gresta hkrati skozenj največ dve osebi, ki se gibljeta s hitrostjo počasnejše od obeh oseb. V tunelu je temno kot v roku, na voljo pa imajo le eno svetilko, ki lahko sveti le še dvanajst minut. Kako lahko uspe celi družini priti varno skozi predor?

Viri:

Zadnja sprememba: Thursday, 8 May 2014, 20:07