5. naloga

Stolpci in vrstice

Imamo tabelo (razpredelnico) velikosti 10.000 vrstic in nekaj manj kot 20.000 stolpcev. Vrstice so označene s številkami od 1 do 10.000, stolpci pa so označeni s črkami oz. nizi črk od A do ZZZ (A, B, . . . , U, V, W, X, Y, Z, AA, AB, AC, . . . , AZ, BA, . . . , ZY, ZZ, AAA, AAB, . . . , ZZX, ZZY, ZZZ — oznake stolpcev so torej urejene najprej po dolžini, tiste z enako dolžino pa po abecedi). Uporabljena je angleška abeceda, ki ima 26 črk; to pomeni, da ima Z vrednost 26, naslednji stolpec od Z pa je označen s črkama AA in ima vrednost 27.

V tabeli imamo nekatera polja pobarvana. Seznam teh polj imamo zapisan v kompaktni obliki tako, da si paroma sledijo podatki za stolpec in vrstico, vmes pa ni nobenih ločil ali presledkov. Na primer:

A1A3AA3457BB54NTL1

Napiši program, ki bere podatke o celicah po znakih in jih izpisuje v prijaznejši obliki tako, da sta stolpec in vrstica tabele zapisana s številko ter vsak par podatkov za stolpec in vrstico izpisana v svoji vrstici, ločena z vejico. Tvoja rešitev lahko bere s standardnega vhoda in piše na standardni izhod ali pa uporablja datoteki vhod.txt in izhod.txt (karkoli ti je lažje). Predpostaviš lahko, da je vhodni niz dolg največ 1.000 znakov.

Za gornji primer je pravilen izpis takšen:

1, 1
1, 3
27, 3457
54, 54
9996, 1

Pozor: tvoja rešitev mora delovati za poljubne vhodne podatke, ki so v skladu z zgoraj opisanimi pravili, ne samo za gornji primer.