1. naloga

Smučarski užitki

Smučar Matej se odpravlja na sobotno smučanje. V petek zvečer si je podrobno ogledal shemo smučarskih prog, teren in vremensko napoved. Na podlagi tega je za vsako progo določil oceno užitka — realno število med 1 in 10, ki označuje, koliko uživa med smučanjem po tej progi. Zanima ga skupna vsota užitka po vseh vožnjah, pri čemer pa, če se po posamezni progi zapelje večkrat, se ocena užitka smučanja po tej progi vsakič zmanjša na 90 % prejšnje vrednosti (ne glede na to, ali je vmes smučal po drugih progah ali pa so bile vožnje zaporedne).

Smučar Matej je že v petek zvečer vedel, da maksimalnega možnega smučarskega užitka ne bo mogel doseči, saj ne more vnaprej vedeti, koliko ljudi bo smučalo in kakšne bodo zato vrste za žičnice. V soboto si je beležil vrstni red prog, po katerih je smučal, zdaj pa te prosi, da iz njegovih zapiskov izračunaš, kakšen je bil njegov smučarski užitek v soboto.

Listek z vhodnimi podatki, ki ti ga je dal smučar Matej, vsebuje:

  • v prvi vrstici je zapisano število prog, p, ki jih ima smučišče (p je največ 1000);
  • v naslednjih p vrsticah so zapisane začetne ocene užitka za vsako progo (proge so oštevilčene od 1 do p);
  • sledi neznano število vrstic; v vsaki je po ena številka med 1 in p — številka proge, po kateri je smučal smučar Matej.

Napiši program, ki prebere te podatke in izračuna ter izpiše vsoto užitka po vseh opravljenih vožnjah. Podatke lahko bereš s standardnega vhoda ali pa iz datoteke smucanje.txt (karkoli ti je lažje). Pri izračunu in izpisu ne skrbi glede drobnih zaokrožitvenih napak, do katerih lahko pride pri delu z realnimi števili.


Primer vhoda:   Pripadajoči izhod:
 
3   31.24
7  
3.3  
6  
1  
3  
2  
1  
1  
2  




Razlaga: ko progo številka 1 prevozimo drugič, njena ocena ni več 7, ampak le še 6,3; ko jo prevozimo tretjič, pa le še 5,67. Podobno, ko progo številka 2 prevozimo drugič, njena ocena ni več 3,3, ampak le še 2,97. Vsota užitka po vseh vožnjah je zato 7 + 6 + 3,3 + 6,3 + 5,67 + 2,97 = 31,24.