4. naloga

Zobna ščetka

Električno zobno ščetko poganja elektromotor, kot uporabniški vmesnik pa služi tipka; ta je lahko pritisnjena ali spuščena. Delovanje motorja upravlja preprost računalnik, ki lahko odčitava trenutno stanje tipke in lahko vklaplja ali izklaplja motor. Izklopljeno ščetko spravimo v pogon s pritiskom na tipko. Trajanje pritiska na tipko ne vpliva na delovanje, važen je le trenutek začetka pritiska tipke. Da uporabnik ne pretirava s čiščenjem zob, se mora ščetka samodejno izklopiti po 120 sekundah od zadnjega vklopa, lahko pa jo uporabnik izklopi že pred iztekom tega časa s (ponovnim) pritiskom na tipko.

Napiši program, ki bo upravljal z motorjem zobne ščetke tako, kot je zgoraj predpisano. Na razpolago so naslednje funkcije:

  • za odčitavanje stanja tipke:
    Tipka() — funkcija vrne true, če je tipka pritisnjena, sicer false. (Funkcija ne čaka na pritisk tipke, ampak se vrne takoj in sporoči trenutno stanje tipke. Če uporabnik dlje časa drži tipko pritisnjeno, funkcija v tem času ob vsakem klicu vrne true.)
  • za vklop ali izklop motorja:
    Motor(vklop) — če ima parameter vklop vrednost true, bo funkcija vklopila motor, če ima vrednost false, pa ga bo izklopila.
  • štoparica, ki meri čas v sekundah:
    PozeniUro() — postavi čas na 0 in požene štoparico;
    UstaviUro() — ustavi štoparico;
    OdcitajUro() — vrne čas štoparice v sekundah kot celo število (tipa int oz. integer).

(Kdor piše v pythonu, naj si namesto true in false misli True in False.)