1. Naloga

Zaokrožanje temperature

Leta 1966 so pri ameriškem zveznem koordinatorju za meteorologijo ugotovili, da meteorologi po državi v svojih poročilih ne zaokrožajo odčitanih temperatur na cele stopinje vsi na enak način. Zato so izdelali priporočilo, ki določa, kako je treba odčitek (realno število) zaokrožiti na najbližje celo število. Pri tem naj se vrednost, ki je točno na sredini med dvema celima številoma, zaokroži vedno navzgor (t.j. proti višji temperaturi, to velja tudi za negativne odčitke). Tako se npr. vrednost 1,5 zaokroži na 2, vrednost -1,5 pa na -1.

V deželah, kjer merimo temperaturo v stopinjah Celzija (kjer ničla ustreza ledišču vode in so zato meritve blizu ničle pomembne), je v navadi še dodatno pravilo, ki določa, da temperature med-0,5 (vključno) in 0 (izključno) stopinjami sicer zaokrožimo na 0, a zapišemo kot „-0“, torej z negativnim predznakom.

Napiši program, ki bo s standardnega vhoda prebiral realna števila, jih zaokrožal na cela števila upoštevaje obe gornji pravili in jih izpisoval.

Lahko predpostaviš, da ti je na voljo funkcija Odrezi(x), ki realnemu številu x v argumentu odreže decimalke in vrne celo število. Če želiš, lahko privzameš točen format vhoda, npr. predznak, celi del in dve decimalki (v tem primeru tudi dokumentiraj, kaj si predpostavil o formatu vhoda), ali pa uporabiš standardni način za branje realnih števil v svojem programskem jeziku

Opomba: če te morda mika, da bi za zaokrožanje uporabil kakšno drugo funkcijo iz svojega izbranega programskega jezika, je treba biti pri tem zelo previden, skrbno prebrati dokumentacijo in utemeljiti odgovor. Večinoma namreč tovrstne funkcije ne izpolnjujejo pogojev te naloge brez dodatne prilagoditve.