Pozdravljeni.
Predlagam dva datuma za izvedbo delavnice (soba pobega): 4. in 5. oktober ali 18. in 19. oktober.
Prosim, da obkljukate termin, ki vam ustreza na: https://forms.gle/r5nGwu5ZUhzAs8TY8 danes ali najkasneje do ponedeljka, 16. 9.
Lep pozdrav,
Marina
Verjetno je to petek popoldan in potem sobota, kot običajno ali že petek dopoldan?
Da ne bo izgledalo kot da sem pozabila: nisem obkljukala nobenega datuma, ker mi noben ne ustreza najbolj, tako da se bom prilagodila večini. Če bo le šlo, se bom delavnice udeležila (pa vsaj enega dneva, če ne bom mogla obeh).
Tudi mene zanima okvirna ura izvedbe.
Lahko prosim Andreja, Matija ali Gregorja za okvirni časovni termin?
Do danes se vas je pofočkalo 8. Če to pomeni, da večini ne ustreza noben od predlaganih terminov, je verjetno bolje, da ponovimo vajo.
Tisti, ki vam datumi ne ustrezajo, sporočite na forum svoj predlog.
Lp, Marina
se opravičujem za pozen odgovor. Meni odgovarja 18 in 19. oktober. 5.10 nikakor ne morem ker imamo ekskurzijo. Sem označila v obrazcu
LP Nastja
Lep pozdrav,
jaz sem označila datum, ki mi ustreza bolj (4. in 5. oktober) čeprav, tudi ta zame ni ravno idealen. Se bom potrudila biti prisotna.
Lep pozdrav, Romana
Pozdravljeni vsi skupaj.
Kot ste verjetno že sami izračunali, ta vikend ne bomo izvedli delavnice. Imamo velike težave z odzivnostjo.
Torej ostane nam petek, 18. in sobota, 19. 10. Predlagam, da se dobimo v petek, ob 16. uri na FRI (v kateri predavalnici, računam, da bo povedal Andrej).
Jelka, že imaš gradivo od Sobe pobega Igorja Peska?
Vabljeni v čim večjem številu, da bomo čim bolj konstruktivni. Kdor bo manjkal, bo vse zamudil.
Lp, Marina
Spoštovani. Mi imamo tisti vikend elektriado in tako se delavnic ne bom mogla udeležiti. Zgodbo sobe pobega imam, imajo jo tudi vsi, ki so bili na študijski skupini. Lep pozdrav in uspešno delo. Gabrijela
Lep pozdrav, Marina
Naša šola praznuje 100 letnico in imamo tisti konec tedna svečano akademijo. Tudi jaz se ne bom mogla udeležiti delavnice.
Lep pozdrav in kreativen vikend želim vsem
Romana
Zdravo,
tudi jaz ne morem. Si bom sicer še poskusila prestavit, ampak mislim, da ne bo šlo.
Lp, Karmen
Pozdravljeni.
Jaz lahko pridem v petek, v soboto pa žal ne morem.
LP Nastja
Pozdravljeni!
V petek, 18. oktobra lahko pridem, a v soboto 19. žal ne morem, ker sem spremljevalec na ekskurziji.
Lep pozdrav, Zlatko.
Zdravo,
poskušal bom priti v petek, v soboto pa ne utegnem.
Lp, Andrej
Pozdravljeni,
tudi mi imamo ta vikend elektriado in se delavnice ne bom mogla udeležiti.
Lp,
Melita
Torej ..... delavnice v oktobru ne bo, ker nas je premalo. Zato predlagamo nekaj datumov v novembru (in decembru).
Medtem je nastal tudi okviren program delavnice:
Najprej bomo izbrali datum za srečanje v živo:
- prvo (VOX) srečanje, na katerem Nataša Kermc in/ali Igor Pesek predstavita njuno implementacijo sobe pobega ter se pomenimo o možnih nalogah
- drugo (VOX) srečanje o ,,teoriji sob pobega'' ter nadaljevanje pogovora o možnih nalogah sobe pobega
- srečanje v živo, kjer se razdelimo na n skupin, ki vsaka izdela svojo sobo pobega (tematsko) v prvem delu delavnice ter v drugem druga skupina preizkusi delavnico.
V orodju doodle dodajte svoje ime in označite kateri datumi so za vas primerni ali le delno primerni.
Delavnica se bo začela v petek popoldan in nadaljevala v soboto (če ne bo možno isti vikend, pa lahko tudi naslednji, petek ali soboto).
Potem bosta predavatelja povedala kdaj lahko vodita VOX srečanje in se na koncu dogovorili še za drugo VOX srečanje.
Nujno klikni na: https://doodle.com/poll/5p653men5zgxiwuw in se pokljukaj.
Lep pozdrav,
Marina Trost
Če želimo zadevo izpeljati, je nujno, da reagirate hitro. Tudi, če se sploh ne mislite udeležiti delavnice, vas prosim, da se vpišete v Marinin Doodle
pač ne odkljukate nobenega datuma. Ampak v parih dneh se moramo odločiti za datum in uskladiti datum za VOX. Torej recimo, da je vaša obveza kot MUja, da se takoj javite!
Preden bomo dokončno izbrali datume - načeloma lahko svoje glasovanje še spremenite/dopolnite (če denimo želite, da bi bila prisotna ta in ta oseba, pa ta takrat in takrat (ko vi niste pokljukcali termina) ima čas, drugače pa ne)
Zdravo,
meni se znajo stvari še zakomplicirat, ker čakam na datum za zobozdravstveni poseg (odstranitev modrostnega zoba). Zaenkrat še velja, kar sem obkljukala. Ko bom dobila datum, sporočim.
Lep dan vsem, Karmen
Pozdravljeni, sporočam, da se delavnice zaradi zdravstvenih razlogov ne bom udeležil. Imam sindrom karpalnega kanala - živca. Upam, da bo fizioterapija dovolj dobra rešitev, drugače me čaka operacijski poseg.
LP, Andrej
Pozdravljeni.
Vikend delavnica bo potekala 22. 11. (petek popoldan) in 23. 11. (sobota dopoldne). Točne ure in kraj bosta povedala ali Andrej ali Matija.
V četrtek, 7. novembra ob 20. uri bo prvo VOX srečanje z Natašo Kermc in Igorjem Peskom. Naslov za VOX konferenco bo sporočil Matija.
Lepo se imejte,
Marina
Včerajšnji VOX sestanek je bil odličen. Ogledate si ga lahko na https://vox.arnes.si/p7zh4rlqzmo/. Dobili smo odlično izhodišče in motivacijo za nadaljnje delo.
Naslednji VOX sestanek bo v ponedeljek, 18. 11. ob 20. uri. Seveda se lahko k vsem aktivnostim priključite tudi, če vas včeraj na VOXu ni bilo!
Pred sestankom pa "domača naloga":
- Oglejte si gradiva v spletni učilnici v razdelku Soba pobega.
- Premislite o nosilni temi, ki bi jo lahko imeli za sobo pobega. zaželeno je, da jo navedete v Forumu v učilnici.
- Pripravite kakšno idejo (no, nekaj idej) za naloge. Tudi te vsaj v grobem predstavite na Forumu.
Na Voxu se bomo pogovarjali o temah, nalogah, naredili grob izbor ... ter priporočil
In res: ***pričakujemo vašo aktivnost *** Prav vsak naj bi imel na "zalogi" nekaj idej nalog!
Delavnica se začne v petek, 22. 11. ob 15:30 uri do 20.00 na FRI v predavalnici P21. (Potrebujemo prijave zaradi naročila piškotov in ostalih prigrizkov - na naslov Marina.Trost@gimvic.org). Nadaljujemo pa v soboto, 23. 11. ob 8:30.
Moja razmišljanja o sobi pobega.
- Virtualna soba pobega, zgrajena tako, da se jo da izvajat v računalniški učilnici, mogoče tudi tako, da tekmujejo 3 ali 4 ekipe istočasno. Cel scenarij z uvodom, navodili in izvedbo v eni šolski uri. Poskusimo pripravit skoraj na način učne priprave, tako da bi lahko učitelji kar uporabili.
- Za prvi letnik gimnazije.
- Vsebina nalog bi bila iz temeljnih znanj, pa ne preveč iz programiranja. Za učenje programiranja smo že kar dobro oboroženi, mogoče nam bolj manjka kaj s področji bitna predstavitev, arhitektura računalniških sistemov, pomnilnik, OS, …
Tri ideje za naloge.
78 97 112 111 106 52
Ime avtorja knjige z ISBN: 961911#310, kjer je packa # pokrila števko.
Najmanjša naravna številka, ki ima vsoto števk 42. (ta je programerska)
Pa še vic. Menda je noč čarovnic isto kot Božič ker je Oct 31 = Dec 25.
Podobno razmišljam tudi jaz.
- Virtualna soba (mislim, da bi bil zelo uporaben Projekt TOMO, tudi za neprogramerske naloge).
- Istočasno več ekip.
- Pripravimo več manjših paketov po cca 10 minut in potem lahko vsak učitelj pobere tiste tri ali štiri, ki mu ustrezajo (za npr. utrjevanje določene snovi)
- Temeljna znanja za 1. letnik gimnazije, ja.
- Všeč mi je bila naloga od Nataše s QR kodo.
Klemen o kodiranju sem tudi jaz razmišljala (Napoj4) lahko bi dodali zaporedje v 2 zapisu pa bi morali še pretvorit v desetiško kodo.
Dobre ideje bi lahko pobrali tudi iz gradiv računalništvo brez računalnika.
Tudi mene je so navdihnile nekatere naloge iz Bobra, lahko bi si jih izposodili , oz.malce preuredili....
- Ena taka luštna je z urami, ki so zapisane kot dvojiške pike in je treba ugotoviti pravi čas. Rezultat seštevanja ali odštevanja časov, ki bi jih bilo potrebno najprej razbrati bi lahko odklepal ključavnico ali kaj podobnega.
- Lahko bi naredili zlaganko (kot puzzle) kjer bi se kot pari pojavili npr. deli pregovorov, ki pa bi jih bilo potrebno najprej dešifrirati (odkriptirati)
- Problem bi lahko nastavili iz mešanja svetlob (RGB) tudi na to temo je kar nekaj zanimivih nalog.
Tudi jaz se strinjam, da bi bolj preverjali temeljna znanja.
Lep pozdrav, se že veslim petkove delavnice.
Romana
Trenutno je aktualen Bober. Verjetno bi lahko vzeli tudi kako staro nalogo s tega tekmovanja. Tako kot je danes že rekel Matija: saj ne rabimo tople vode odkrivat :)
Še ena programerska, kjer bi z rezultatom lahko kaj naredili.
Obstaja natanko ena pitagorejska trojica za katero velja a + b + c = 1000. Poišči produkt a * b * c.
Tega vsekakor ne bi mogli izračunati na peš, kar pomeni, da bi morali napisati program (2 zanki in korenjenje). To so števila 200, 375 in 425, produkt pa je 31875000.
Preletela sem tudi letošnje naloge z Bobra. Všeč oz. uporabni sta mi bili nalogi Binarna ura (to je že nekdo predlagal) in Barvno steklo, kjer kot rezultat lahko dobimo neko besedo, s katero lahko naprej "čaramo".
Nimam pa ideje za nosilno temo, kljub temu, da sem članke prebrala ali vsaj preletela.
Lep pozdrav vsem do jutri, Karmen
Internetni bogovi so bili milostni, zato je tukaj že posnetek srečanja.
Vsi torej vabljeni v petek ob 15:30 na FRI v sobo P21, iz katere bomo pokusili pobegniti ;-))
Dogovorili smo se, da v petek pridemo vsi z idejami za naloge in scenarije. Če nimamo idej, je Mateja Žepič objavila nekaj povezav spletnih strani na to temo in lahko kakšno idejo posvojimo tam. Prav tako je kar nekaj idej že v ustreznem razdelku v tem spletnem predmetu.
Vabljeni seveda prav vsi, tudi tisti, ki se naših VOX srečanj niste udeležili! Predlagam pa, da si pogledate posnetke VOX srečanj.
Mimogrede - posnetek prvega srečanja je tukaj.
Še nekaj gradiv:
- vzorec nemške sobe pobega na temo računalništva (sedaj to sobo ponujajo tudi različnim šolam): https://www.cs.uni-potsdam.de/room-x/angebot.html)
- Creating a escape room
- In pa še nekaj člankov - glejte razdelek v spletni učilnici
Primer naloge:
- učenec s skeniranjam QR kode dobi binarni zapis (npr. 01101110 01100001 01101101 01101001 01100111 00100000 01101010 01100101 00100000 01110110 00100000 01101101 01100001 01110000 01101001 00100000 01001110 01100001 01101101 01101001 01100111 00110101) in mora na spletu poiskati binarni pretvornik. Besedilo je namig za novo nalogo.
- Naslednja naloga bi lahko bila iz Bobra, npr. letošnja naloga Sladice. Rešitev je 14.45, kar bi lahko bil PIN za odklep nove naloge ali tablice ali kakšne zaščitene datoteke.
Lp,
Katarina