Spoštovani, že v septembru bomo pričeli z našimi rednimi srečanji v VOX konferencah. Tako kot lansko leto bodo le te potekale vsako drugo sredo ob 20.00 na enakem naslovu kot lani.
Do konca leta že imamo program in vljudno vas vabim, da se nam pridružite in seveda povabite še koga. Romano prosim, da program objavi na spletni strani napoj.si.
VOX konference do konca leta 2019
Z izvajanjem bomo pričeli že v septembru.
Izvajale se bodo vsako drugo sredo v mesecu ob 20.00.
Naslov VOX konferenc je: https://vox.arnes.si/sckr_si-napoj3/
Ključ za vstop je napoj3
DATUM |
TEMA |
PREDAVATELJ |
11. 9. 2019 |
Praktični primer – EXCEL (Redovalnica) |
Nastja Lasič |
9. 10. 2019 |
Bločne verige |
Andrej Brodnik |
13. 11. 2019 |
Umetna inteligenca |
Blaž Fortuna |
11. 12. 2019 |
Načrtovanje podatkovnih baz |
Gabrijela Krajnc |
Takoj, ko dobim predavatelje še za naprej, javim.
Lep pozdrav, Gabrijela
Na spletni strani sem objavila datume konferenc. Ali bo novemberska konferenca v torek, ali pa je zapisan napačen datum in bo konferenca o umetni inteligenci 13. 11.?
Prosim tudi predavatelje že izvedenih konferenc, da mi pošljete kratke povzetke svojih predavanj, da jih lahko objavim pri posnetkih.
Stran sem malo spremenila.... prosim za pripombe in predloge.
Lep pozdrav, Romana
predlagam, da je povezava "aktivna"
To je urejeno!
Morda bi nekam dali "opis" konferenc - prvi približek je lahko to, kar sem napisal na Forumu SOD - InfoRačun:
V skupnosti NAPOJ smo ugotovili, da potrebujemo različna znanja, da si želimo izmenjave izkušenj in delitev spretnosti prenosa znanja na naše učeče. Ker pa je izjemno težko zagotoviti srečanja v živo, smo se domenili za redna mesečna srečanja preko spleta s pomočjo webinarjev. Prvi sklop teh webinarjev smo izvedli v lanskem šolskem letu. Najprej smo poslušali predavanje o določeni temi in se nato o njej pogovarjali. Razpravljali smo o izkušnjah poučevanja in didaktičnih pristopih. Lani smo izvedli 7 srečanj. Vse konference s predavanji so posnete in si jih lahko ogledate na https://napoj.si/gradiva/. Tam so na voljo tudi določena gradiva, ki so jih udeleženci pripravili za posamezni webinar.
Za prvo leto dejavnosti je bila udeležba zelo dobra. Skupaj se je webinarjev udeležilo 82 udeležencev. Večina se je udeležila vsaj treh, v povprečju pa je na posameznem webinarju bilo 23 udeležencev.
Želimo si, da bi ta spletna srečanja postala prostor, kjer bi vsaj občasno srečevali vsi, ki se v Sloveniji ukvarjamo s poučevanjem RIN oziroma nas ta tematika zanima.
Zelo bi priporočal, da se "spravite na besedilo" in ga dopolnite, spremenite, skratka "naredite boljšega". Tole je res samo osnutek!
Meni se zdi tale "približek" kar v redu in sem ga objavila tako kot ga je Matija zapisal. Seveda pa kdor koli lahko pride s predlogom ,da se kaj spremeni ali doda.
V takšni obliki bom tudi program posredovala na listo ACM.
Še vedno pa nismo razjasnili dileme glede nomberske konference. Ali bo 12.11. 2019 v TOREK ali 13. 11.2019 v sredo, kot običajno?
Lep pozdrav, Romana
Spoštovani, moja napaka. Vox konferenca v novembru bo 13. Hvala vsem za aktivno spremljanje.
Prosim Romano za popravek.
Gabrijela
Je že popravljeno ...
Spoštovani,
Vljudno vabljeni na novo zanimivo VOX konferenco. Tokrat bomo govorili o BLOČNIH VERIGAH. Tehnologijo in uporabnost bo razložil dr. Andrej Brodnik,
nato pa sledi pogovor, kako bomo postali ' Miljarderji' :D
Vljudno vabljeni, da se nam pridružite v sredo, 9. 10. 2019 ob 20.00 ih na znanem naslovu:
https://vox.arnes.si/sckr_si-napoj3/ |
Ključ za vstop je: napoj3
Povabite še koga, ki ga tema zanima.
V petek pa bova s Matijem predstavila webinarje in VOX konference tudi na VIVID-u. Za enkrat smo še na tej platformi, ker smo že objavili naslove. Nova platforma ne potrebuje več Flash-a deluje pa odlično. Sem preizkusila. Predlagam, da preidemo na drugo platformo z novim šolskim letom, ali pa po novem letu.
Kaj predlagate?
Želim vam lep in uspešen dan. Veselim se srečanja v sredo. Gabrijela
Ob rob VOXa:
Which programming language is the best for blockchain? |
Blockchain because is secure, fast and decentralized (not always, but in most cases yes) is technology which is coming to our world, business, life and enterprise really quick... |
https://www.blog.duomly.com/which-programming-language-is-the-best-for-blockchain
če ne drugega, je zanimivo, ker so ob jezikih anvedni zgledi, kjer je zadeva uporabljena ...
Spoštovani, vljudno vas vabimo na naše srečanje v sredo 13. 11. 2019 ob 20.00 ih. Tema je:
Kaj zmore umetna inteligenca
Računalnik lahko z uporabo metod, ki se jih krovno imenuje Umetna Inteligenca, rešijo kar nekaj nalog, ki so še do pred kratkim veljale za nerešljive. V predstavitvi bom naredil kratek pregled glavnih področji in pokazal kako deluje globoko učenje (deep learning) na enostaven način. Zaključili bomo s praktičnimi primeri rešitev razvitih na Institutu Jožef Stefan.
Predaval bo dr. Blaž Fortuna
Biografija: Dr. Blaž Fortuna je direktor zagonskega podjetja Qlector, kjer vodi razvoj inovativnih rešitev za pametne tovarne z uporabo metod umetne inteligence, in raziskovalec v Laboratoriju za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan. Doktoriral je na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana leta 2011 na področju umetne inteligence s poudarkom na strojnem učenju in opravil podoktorsko izobraževanje na Univerzi v Gentu, ter na Univerzi Stanford.
Veselim se srečanja z vami, Gabrijela
Spoštovani, posnetek vox konference o umetni inteligenci je na naslovu:
https://vox.arnes.si/p7sdww8f22x/
Lep pozdrav, Gabrijela
Hvala za posnetek. Sem ga objavila na spletni strani napoj.si. Prosila bi še za morebitna gradiva, če so bila med konferenco prikazana in so na voljo, da jih dodam.
Še enkrat bi pozvala vse, ki ste že opravili videokonference in mi še niste poslali kratkih povzetkov, da mi jih pošljete. Za obiskovalce, ki se niso mogli udeležiti konferenc v živo, je fajn, če napišem na kratko, o čem je tekla beseda.
Hvala
lp Romana
Zanimivost: AI brez računalnika, sicer v nemščini je na voljo tule. Poglejte in uporabite. Zelo dobro didaktično gradivo za učenje temeljnih znanj UI.
LPA
Spoštovani, v sredo 11. 12. vas ponovno vabim na srečanje. Govorili bomo o načrtovanju podatkovih baz.
Pri konceptualnem načrtovanju lahko uporabimo modele entitete-razmerja (ER) ali razredne diagrame UML (class) . Pogledali si bomo načrtovanje z modeli entitete-razmerja, pogledali uporabo orodij CASE, pretvorbo modelov v skripte jezika SQL ter prenos le teh v ciljni sistem za upravljanje podatkovnih baz (SUPB).
Včjudno vabljeni.Gabrijela
Hvala, se že veselim te teme, vendar tokrat žal samo posnetka, ker imamo to sredo koncert šolskega pevskega zbora.
Lep pozdrav vsem. Karmen
Spoštovani, želim vam veliko zavzetih dijakov in učencev, uspehov v službi in v privatnem življenju ter seveda uspešna druženja v NAPOJ-u.
Poleg tega pa vas ponovno vabim na VOX konference. To sredo bi ponovili načrtovanje podatkovnih baz. V decembru smo se dobili namreč le štirje. V kolikor pa ne obstaja interes za to temo, pa mi prosim sporočite. V februarju bomo poprosili dr. Saša Divjaka, da nam predstavi temo
"Kliker in Kvizko pri pouku informatike" . Podroben program do konca šolskega leta vam bom še sporočila. Se še dogovarjam s predavatelji.
Lep pozdrav Gabrijela
Super da bo ponovitev Baz. V decembru sem bila zasedena. Se veselim srečanja v sredo.
LP Nastja
Hvala za lepe želje, enako seveda tudi od mene.
Tudi jaz sem imela decembra obveznosti ravno v času VOXa, tako da se že veselim sredinega srečanja.
Lp, Karmen
Pozdravljena,
Vse dobro v novem letu tudi tebi.
V sredo z veseljem ponovno pridem. Veselim se tako baz, kot klikerja...
Vsem želim veliko osebne sreče in zdravja v letu 2020.
Sicer pa v sredo se ne bom mogel udeležiti VOX, ker imam drugih obveznosti.
Lp, Zlatko.
Srečno, zdravo in uspešno 2020 tebi in vsem ostalim.
Žal v sredo ne morem, bom pa si z veseljem ogledal posnetek.
Lp,
Marko
Spoštovani,
kot zgleda se je interes za VOX konference moooooočno zmanjšal. V decembru smo bili štirje in smo prestavili na januar, kjer smo bile ravnot tako štiri. Izvedle smo načrtovanje podatkovnih baz, se pa sprašujem, koliko je še smiselno nadaljevati. V februarju sem se dogovarjala z dr. Sašo Divjakom za kliker. Me bo pa zelo sram, če bodo le trije ali štirje poslušalci.
Tudi za rudarjenje in pač za teme naprej se ne bom več dogovarjala, v kolikor pač ni interesa.
No, mogoče pa je čas za kaj novega. Bilo je lepo, jaz sem se veliko naučila, hvala Matiji za vso vzpodbudo, zagon, veliko literature in poziv k ogledu zanimivih spletnih strani.
Lepo vas pozdravljam, Gabrijela
Glede tegale interesa: ja, saj se res zgodi, da kdaj ne moreš, ampak nas je kar nekaj in bi morala biti številka sodelujočih vsekakor večja. Samo potem se da tudi kaj debatirati ... Jaz sem bila na večini in bom tudi v bodoče, če le ne bom imela kaj neodložljivega, ker mi je "fajn", da slišim še kakšno izkušnjo, mnenje ....
Pa še nekaj sem se spomnila in je v povezavi z bazami. Mateja Žepič je na portalu SIO že pred prazniki posredovala vabilo za Oraclovo izobraževanje za baze, ki je brezplačno in namenjeno učiteljem. Gre za 10 (se mi zdi :)) 120 minutnih videokonferenčnih srečanj ob torkih z možnostjo pridobitve certifikata. Če je kdo spregledal in ga zanima, je vabilo na https://skupnost.sio.si/mod/forum/discuss.php?d=115740.
Lep dan vsem, Karmen
Lep pozdrav,
res mi je zelo žal, da interes upada. Letošnje VOX so se mi res vse zdele zelo zanimive in uporabne in sem se jih z veseljem udeležila (razen ene, katero sem si pogledala posnetek, ker sem bila odsotna) in z veseljem bi pogledala tudi kliker in rudarjenje.
Tudi meni je bilo fajn in sem se veliko naučila in bom pri pouku uporaljala.
Lep pozdrav, Romana
Kje lahko najdem posnetek zadnje konference o bazah?
Hvala
Res mi bo žal, če bo tole zamrlo ... A glede na to, da sta se na Jelkino "poročilo" odzvali le Karmen in Romana, očitno niti "jedrne skupnosti" - torej "mojstrov učiteljev" zadeva ne "boli".
Jaz pa sem ravno mislil predlagati, če bi se poleg teh VOX konferenc začeli iti še nekaj takega, kar Angleži ravno začenjajo:
#caschat Do people fancy a #CSEdResearchBookClub? First Thursday of every month? We could do online - say a google hangout? with a twitter chat at the same time? Starting 6th Feb 2020? Paper to be read... mmmm any ideas? Needs to be open access...
Spoštovani kolegi - res bi rad dobil nekaj odzivov: kaj storiti z našimi VOX konferencami, kako doseči, da bo število udeležencev raslo ... Končno je ciljna publika vsaj 140 učiteljev, če se omejimo samo na srednje šole, zagotovo pa bi bila udeležba dobrodošla tudi za kolege z OŠ.
================================================================================“
To plan for 1 year, plant rice. To plan for 20 years, plant trees. To plan for 100 years, teach children.”
Jaz bi se z veseljem udeležila konferenc in srečanj, vendar mi ura ne ustreza (uspavanje otrok).
Mogoče se preveri, kdaj bi učiteljem ustrezala srečanja. Meni na primer ob 21h. Kar pa je za nekoga spet prepozno.
Tudi jaz bi si želela več učiteljev OŠ.
Jaz sem si letos večinoma ogledovala posnetke, ker mi sreda ne ustreza.
Mislim, da bi bila velika škoda to opustit. Že tako nimamo nobenega strokovnega seminarja več.
Lp, Marina
Jaz nimam rešitve, kako povečati število prisotnih učiteljev. Meni tak sistem 1x na mesec ob 20. ustreza. Mogoče sta kritična potem april in maj, ko se dejavnosti v šoli vedno bolj koncentrirajo in je tudi zunaj že dlje svetlo. To smo videli lani, ker se je na koncu število zelo zmanjšalo. Letos se je pa to pojavilo že veliko prej. Meni se zdi, da so bile teme zelo zanimive in izbor tem ne bi smel biti razlog. Sicer imajo/mo pa vsi možnost dati predloge za nove teme.
Lep pozdrav, Karmen
Zdravo, z veseljem si ogledam zadnjo VOX konferenco. Gabriela, ali lahko sporočiš kako do posnetka. Med gradivi https://napoj.si/category/gradiva/posnetki-vox/ ni. Tukaj med sporočili povezave tudi ne najdem
Hvala in lep pozdrav.
Andrej
Pozdrav,
posnetek zadnje konference še ni objavljen. Takoj, ko bo urejen in bom dobila povezavo, ga bom objavila. Malo potrpljenja je pa "cena", ki jo plačamo tisti, ki nismo bili v živo prisotni, haha.
Da ne bo pomote, to je bilo mišljeno malo za šalo, no ja, pa malo zares tudi ;)
lp
Posnetek zadnje konference je na naslovu:
https://vox.arnes.si/p7sdww8f22x/
Načrtovanje je izjemno pomemben člen pri razvoju informacijskih sistemov in del tega je tudi načrtovanje podatkovne zbirke. Orodje za logično načrtovanje je izdelava modelov entiteta razmerje oziroma razredni UML diagram. Pogledali smo si osnovne gradnike modelov ER, lastnosti le teh, razmerja in števnost, definicije primarnih in tujih ključev, identifikacijska in neidentifikacijska razmerja ter avtomatsko pretvorbo modela ER v skripto, ki jo nato prenesemo v ciljni SUPB.
Lep pozdrav, Gabrijela
Hvala.
Lep pozdrav, Karmen
Kaj bomo sedaj naredili s temi našimi VOX konferencami?
Je res smiselno, da "zamrejo"?
Meni je sicer žal, da jih ni več, ampak saj smo videli rezultate.
Lep pozdrav vsem, Karmen
Meni bo zelo žal, če se bo vse prekinilo. Na večini konferenc sem sodelovala. Mislim, da bi bilo vredno še poskušati.
Lp in veliko vzpodbude.
Nastja
Ah, jaz se ne vdam tako hitro.
Vabim vas vse v sredo, 11. 3. ob 20:00 na srečanje v okviru VOX NAPOJ razgovorov. Tema
Matija Lokar: Tekmovanje iz Programiranja z delčki PIŠEK
Srečanje bo v VOX sobi (POZOR - sprememba naslova sobe!)
https://vox.arnes.si/fmf_uni-lj_si-napoj/ |
===========================================================================================================
Povabite še druge kolega, objavite v "vaših" kanalih, na spletni strani NAPOJa ...
P.s. Na koncu te teme načrtujem, da bi se malo pogovorili glede izobraževanj za šolsko leto 2020/21. Trenutno je namreč odprt razpis za KATIS seminarje. Zanima me vaše mnenje, kakšna izobraževanja (oblika in vsebina) bi vam prišla prav [da bo vsaj 20 prijavljenih ;-)]. Premišljeval sem glede:
- O poučevanju RIN v OŠ in SŠ /2 srečanji "v živo na FMF" in 6 - 8 srečanj v obliki VOX konferenc/
- Tekmovanje Pišek
- Delavnica: Sobe pobegov
P.p.s.: Jelka, tole je le majčkena intervencija z moje strani - še vedno bi bil zelooooooooooooo vesel, če bi zadeve še naprej organizirala in vodila ti!
P.p.p.s: Vesel bom, če se boste tu "pofočkali", če nameravate v sredo priti zraven ...
Super. Pridem :).
Jaz pridem...
lp Romana
Se pridružim malo kasneje, okoli 20.30.
Pridem
Hvala Matija, za vzpodbudo in voljo. Mogoče smo res prehitro odnehali. Kot sem rekla, pa me je sram vabiti koga, da nam pripravi predavanje, potem smo pa samo štirje. No, tudi glede na odgovore, ki so jih udeleženci poslali (če sem prav štela so bile spet samo štiri dekleta, ki si želijo nadaljevanje) je vprašljivo.
Se bom z veseljem pridružila v sredo, bom tudi razposlala vabila in držim pesti za večjo udeležbo. Potem bomo pa videli, kako naprej.
Lep dan vsem in pojdite v naravo na zrak, da boste dobili veliiiko vitamina A in D ter se zaščitili pred takšnimi in drugačnimi virusi ;)
Gabrijela
No, sam bimalo dodal k samo štirje. Namreč ne pozabimo, da so vsa pšredavanja posneta in tako sama po sebi predstavljajo neko smiselno možnost v času.
Tako res -- imejmo eno mesečno!
Lep dan in LPA
Posnetek srečanja
Matija Lokar: Tekmovanje iz Programiranja z delčki PIŠEK
je na https://vox.arnes.si/p5h33eu7i75/
Pripenjam pa še prosojnice.
Mislim, da smo se vsi na teh konferencah imeli priložnost seznaniti s čim novim, in najti kaj, kar je bilo za nas uporabno. Ne, ne bi bilo fajn, da zamrejo.
Včasih pride v življenju do prekrivanja večih stvari in je vsega enostavno preveč,
to se je v zadnjem letu zgodilo z mano, zato sem sicer ves čas spremljala konference, bolj malo pa prispevala.
Meni osebno to kar se dogaja preko napoja daje ideje, skupino kamor se lahko obrneš…
Jaz sem vsekakor za to da se nadaljuje!
Pozdravljeni.
Meni žal srede zvečer ne ustrezajo, zato me tudi danes ne bo.
Kar se tiče tekmovanja s Piškom sem zraven in mislim, da je to lahko ena izmed motivacij za naše dijake, ki se še ne počutijo dovolj dobre za rtk tekmovanje.
Zato priporočam, da se nam pri organizaciji še kdo pridruži.
Prijeten dan in še lepši večer vam želim,
Marina
Saj, to je ta glavni problem, da smo tako ali drugače zasedeni v času konferenc in ne uspemo priti v živo. Fajn je, če si potem konferenco lahko ogledamo.
Morda pa bi bilo vseeno smiselno, da se dogovorimo, da vseeno nekako skomuniciramo ta dogodek. Torej, če se ne moremo udeležiti, v živo, se oglasimo v forumu in potem, ko smo si konferenco ogledali, to pokomentiramo..... ali kaj podobnega. Hočem reči, da smo vseeno na nek način aktivni, tudi če ne nujno prisotni v živo. ...
Kaj menite ostali?
Se popolnoma strinjam z Romano.