Sedaj naj bi bile vse ankete pripravljene. Lepo prosim, da pregledate anketi za učence/dijake PRED in PO aktivnosti in sporočite, če opazite kakšno napako!
Če pa napak ni, prav tako javite (z odgovorom tukaj), da je za vaš projekt vse pripravljeno!
Pozdravljeni,
sem pogledala ankete za projekt kemijski kalkulator. Meni se zdi vse vredu. Me pa zanima zakaj ste na začetku postavili takšna vprašanja glede programiranja (v anketi pred), saj se mi zdi, da bo to kar težko za rešit. Se mi pa zdi tudi zanimivo preveriti, kako bodo učenci to dejansko znali rešit po aktivnosti in koliko se bodo s projektom naučili.
Hvala za pripravljeno.
Lp, M
Zdravo,
jaz sem razmišljala podbno Maši.
Učiteljsim parom, ki še niso izvedli MINT projektnega učnega dela, bom nekaj predlagala.
Če hočemo izvedeti čemu služi MINT projektno učno delo, se mi zdi prav, da učitelji sami "pomagajo pri anketah", oz. dodajo 1-3 vprašanj. Lahko se pri tem posvetujejo z namu, čeprav sem prepričana, da učitelji znajo najboljše vprašati svoje učence.
Moj predlog je naslednji:
- Pred projektom naj si učiteljski par zastavi vprašanje kaj so potrebna predznanja zato, da učenci/dijaki začnejo s projektom in nam to vprašanje posreduje, da ga dodamo v anketo. Tako nam bo (pred)anketa služila med drugim kot diagnostično preverjanje.
- Učiteljski par lahko v (pred)anketo doda vprašanje, ki se nanaša na cilj projektnega učnega dela. Tako bomo identificirali skupine učencev, ki nič ne vedo o temi oz. imajo nekaj izkušenj.
- Nato po projektnem učnem delu lahko skupaj z učiteljskim parom zastavimo vprašanje o projektu. Lahko se navezuje na 2. ni pa nujno, saj učiteljski par najboljše ve kaj so se učenci učili. Vprašanje je lahko s področja uporabe računalništva, oz. s področja računalništva. Zastavljeno naj bo tako, da bo pokazalo kaj so se učenci učili, oz. naj preverja razumevanje osnovnih konceptov v projektih.
Pouk zasnovan na MINT projektih je glede na moje skromne izkušnje nepredvidljiv. Ni nujno, da bomo dobili zanesljiive meritve/rezultate. Ni za pričakovati, da bodo učenci/dijaki zaradi kratkega MINT projekta postali bolj zainteresirani za predmetne vsebine računalništva, kar tudi ni velik problem. Mogoče pa bodo vseeno začutili uporabnost računalniških znanj, kar je veliko.
Prosim povejte ali se z mojim predlogom strinjate oz. kako vi razmišljate.
Lep pozdrav,
Irena
Tudi meni so padla v oči ta vprašanja in se mi zdijo kar zahtevna, predvsem pa časovno potratna. Raje bi imela par kratkih, temeljnih vprašanj za informacijo o predznanju. Tudi konkretnih o temi, ki jo bomo potem spoznavali, utrjevali s projektom.
Zato se mi zdi Irenina ideja super.
Vse dobro,
Marina
Vsi ste vabljeni, da predlagate vprašanja, ki se vam zdijo primerna za vaš projekt. Potrebna so tako vprašanja za PRED in PO anketo.
Ravno temu je bil tudi namenjen "poziv" k pregledu anket za učence/dijake.
Upoštevajte pa prosim, da je potreben določen čas, da
(a) se uskladimo glede vprašanj (vsi skupaj)
(b) da jih tehnično realiziramo (to gre lahko dokaj hitro, ko pridem do časa, da se usedem za računalnik s tem namenom).
Zato je fino, če vprašanja predlagate vsaj kakih 14 dni, preden boste anketo zares potrebovali. Če pa temu ni tako, potem pa označite, da je zadeva URGENTNA (upam pa seveda, da ne bo potem tako, kot ob mojem zadnjem obisku urgentnega centra v KCL, ki je "pokal po šivih" .... - ker je bilo "vse" urgentno (tudi bolečine v križu mojega soseda v čakalnici, ki po treh tednih ne izginejo ...))
Pozdravljeni,
MINUT je najbolj namenjen vam in vašim učencem. Rezultate projekta bomo (učiteljski pari in mi, ki koordiniramo vaše delo) predstavili na konferenci STEAMCoLab, ki bo potekala septembra 2023 v prostorih UL PEF. O tem boste bolj natančno obveščeni pozneje.
S ciljem, da dobimo vsi sedelujoči več vpogleda v projektnko delo MINUT, prosim učiteljske pare, ki še niso izvedli projekta, da naredite naslednje:
- prijavite se v učilnico
- odprite mapo z aketami (prej in po)
- oglejte si anketi, ki se nanašata na vaš projekt
- premislite o diagnostičnem vprašanju (enemu ali dve). Namen je ugotoviti aktualen nivo znanj in spretnosti, ki jih bodo učenci/dijaki potrebovali za vključitev v projektno delo. Tukaj lahko zastavite vprašanje, ki ima več pravilnih odgovorov. Npr. ko programiramo mikrokrmilnike, učence sprašujem vprašanja iz razumevanja zank v povezavi s senzorji. Vprašanj-e/nja si prosim zapišite in nam ga pošljite po e-pošti (Matiji, Andreju in/ali meni). S tem se mudi! Prosim upoštevajte mail od Matije glede časovnih omejitev mailanja.
- premislite o cilju projekta in zastavite vsebinsko vprašanj-e/a oz nalogo za pred-anketo in po-akneto. Na to vprašanje vsi učenci/dijaki običajno ne znajo odgovoriti pred projektom. Včasih se zgodi, da se MINUT projekti razvijajo odvisno od interesov sodelujočih in ni nujno, da vsi usvojijo vsa znanja in spretnosti, ki so potrebna za usresničitev celega projekta. Ta vprašanja nam lahko pokažejo heterogenst znanj in interesov. Prosim, da nam to nalogo/vprašanje pošljete skupaj z diagnostičnim.
- med izvajanjem projekta priporočam opazovanje razvoja specifičnih spretnosti, kompetenc, zanimanja pri udeležencih, klime v razredu (med parom), potrebe po pomoči... Lahko učence opazujete z uporabo opazovalnih listov (če imate čas za to?)
- po izvedenem projketu, še enkrat premislite o vsebinskem vprašanju in nam ga pošljite, kot sem opisala zgoraj
Namen analize teh opazovanj, preverjanj je, da premislimo o smislu MINUT projekta in svoja opažanja in izkušnje delimo z drugimi učitelji. Lahko se na nas preko e-pošte obrnete z vprašanji.
Ste pogledali ankete? Ni nobenih predlogov za spremembe, dopolnilna vprašanja, črtanje vprašanj ...?
V sredo smo se domenil, da boste čimprej pogledali PREJ / POTEM ankete in mi poslali predloge za spremembe!
Se opravičujem, ampak sem šele sedaj opazila, da je program v najini anketi v angleščini. Za OŠ bi bilo pa res dobro, da bi bil v slovenskem jeziku. Delčke imava midve v slovenščini. Drugače nimam pripomb. Hvala in lep pozdrav, Jelka
Sem popravil. Poglej! Sicer bi bilo hitreje, če ... (takrat sem še imel program :-( )
Res lepa hvala. Je OK. Ja, vem. Prej sem gledala le vsebino, sedaj ko smo pa tik pred zdajci, pa sem ugotovila, da so delčki v angleščini. Hvala še enkrat. Jelka
Naj vas le spomnim, da
- eno anketo izvedete z učenci/dijaki ped začetkom dejavnosti aktivnosti ("začetno" [a "svojo"] anketo izpolnite tudi vi)
- drugo anketo izvedite z učenci/dijaki čimprej po zaključku dejavnosti in seveda tudi vidve/vidva izpolnita vsak svojo anketo PO
=====================
Številka, ki jih kaže 1ka do sedaj:
Ko želite dobiti rezultate anketiranja učencev/dijakov (za svoj projekt) pišite na Matija.Lokar@fmf.uni-lj.si
Napišite, v katerih oblikah želite dobiti podatke. Možno je:
Ko boste naredili analizo, nam prosimo na napoj@404.si sporočite svoje ugotovitve. Objavite jih tudi v spletno učilnico (polno poročilo) v svoj razdelek, v Forumu pa objavite poveztek spoznanj.
meni je csv najbližje
Sem poslal tebi in maši po e-pošti CSV datoteko.
pri anketi me ne spusti skozi drugo stran, čeprav sem vse izpolnila
Kateri anketi? Prosim za link, da pogledam ...